Financieren van jouw nieuwbouwwoning

6 december '23

Luuk Willems is als financieel adviseur nieuwbouw bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden in het koopproces van een nieuwbouwwoning. Hij woont in Deventer met zijn vriendin. In zijn maandelijkse column neemt hij ons mee in zijn financiële wereld en deelt zijn tips & tricks! Dit keer over het vraagstuk: hoe ben je financieel goed voorbereid op het kopen van een nieuwbouwwoning?

Waar begin je?

Waar moet je allemaal aan denken als je een nieuwbouwwoning koopt? Al langere tijd spookt dat ene project dat je laatst in de buurt tegenkwam door je hoofd en op de website heb je al een aantal mooie impressies gezien. Je bent enthousiast, maar eerlijk gezegd weet je niet goed waar te beginnen. Heel begrijpelijk. Want het kopen van een nieuwbouwwoning werkt namelijk net even anders dan een bestaande woning. En daar ga ik je bij helpen!

image alt

Hoe wil je de nieuwbouwwoning financieren?

De belangrijkste vraag die je jezelf als eerst moet stellen, is hoe je de nieuwbouwwoning wilt gaan financieren. Want hoe verliefd je misschien al bent op die droomwoning, je moet het simpelweg wél kunnen betalen. En dat doe je door het in kaart brengen van je wensen. Hoe? Pak een bierviltje en trek in het midden een verticale streep. Schrijf aan de ene kant op wat je nodig denkt te hebben, zoals de bouwgrond en het eventuele meerwerk, maar bijvoorbeeld ook de keuken en notariswerkzaamheden voor de hypotheekakte. Aan de andere kant van het viltje schrijf je op wat je denkt wat je moet betalen. Zo maak je jouw financiële situatie inzichtelijk en zie je wat je ongeveer nodig denkt te hebben aan hypotheek en wat je eventueel zelf nog wilt inbrengen. Dit is een hele fijne basis om te kijken hoe het plaatje eruit komt te zien!

Onlangs had ik een stel aan tafel dat aangaf hun bestaande woning te willen verruilen voor een nieuwbouwwoning. Hun huidige woning hadden ze verkocht en zo konden we de opbrengst van de woning vereffenen met hun hypotheekschuld. We zagen direct hoeveel overwaarde ze hadden en die konden ze goed gebruiken voor hun nieuwbouwwoning. Het kan natuurlijk ook zijn dat je kiest voor het verlagen van je maandelijkse lasten door een deel van de schuld af te lossen. Ga dus na wat voor jou belangrijk is. Het helpt om je salarisstrookje daar ook weer bij te pakken. Hierop zie je duidelijk wat er maandelijks bruto binnenkomt. Denk na hoeveel van dit bedrag je wilt stoppen in je hypotheek en wat je wil gebruiken voor andere zaken. Je kunt jezelf dus goed voorbereiden door te kijken naar wat je moet bekostigen, wat je hebt aan financiële middelen en wat je wenselijk vindt in jouw situatie.

image alt

Praat erover aan de keukentafel

Ben je starter en heb je geen idee wat realistische bedragen zijn bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Mijn advies is: praat erover aan de keukentafel. Dit is een hele fijne en vertrouwde plek om met je ouders, vrienden of kennissen in gesprek te gaan over hoe zij het doen. Familie of vrienden hebben vaak dezelfde ervaring en kunnen meedenken. Misschien vind je het spannend om een hypotheek aan te gaan voor een langere tijd en ervaringen van anderen helpen om zelf goede keuzes te maken. Denk ook na over wat je misschien over vijf jaar zou willen. Heb je dan nog dezelfde baan, wil je minder werken, ga je op reis of komt er gezinsuitbreiding? Bespreek hoe jij je toekomst voor je ziet en kijk hoe je je plannen daar nu al op kunt aanpassen.

Lage energielasten en geen overdrachtsbelasting

Op dit moment gaat de stijging van de energielasten hand in hand met de stijging van de hypotheekrente. Het positieve aan dit verhaal is dat je met een nieuwbouwwoning geen zorgen hoeft te maken over de stijgende energieprijzen, want een nieuwbouwwoning is duurzaam en dat betekent lage energielasten én meer wooncomfort! Daarbij komt dat je de eerste jaren weinig tot geen onderhoudskosten hebt aan je woning. Wel zo fijn, want het kost momenteel veel tijd én geld als je je bestaande woning wilt verbouwen of verduurzamen. En, ook niet onbelangrijk in het financiële plaatje: je betaalt geen overdrachtsbelasting bij een nieuwbouwwoning. Deze voordelen lonen echt, want het scheelt absoluut in het maken van jouw financiële plaatje.

In mijn volgende column neem ik je mee in de kosten van meer- of minderwerk. Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief op deze website.

Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een nieuwbouwhypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via een videogesprek.

Tip

Tegenwoordig geven diverse banken in hun app de mogelijkheid om te zien wat je maandelijks aan inkomsten en uitgaven hebt. Dat vind ik zelf heel handig, want zo heb je je financiën in één oogopslag in beeld. Zo ben je goed voorbereid op het gesprek met je adviseur over de financiële check!

Hallo, ik ben Luuk!

Financieel adviseur nieuwbouw bij de Rabobank. In deze blogs help ik je op weg bij het maken van financiële keuzes voor je nieuwbouwwoning. Waar moet je aan denken en welke financiële voordelen zijn er te behalen? En hoe werkt een bouwdepot nou precies? Laat je informeren!

blog 1: Luuk Willems Rabobank
Iets vragen? Neem contact op
Een woning kopen? Je leest er hier meer over